Met de term materieel cultureel erfgoed of materieel erfgoed doelt men op voor onze cultuur en geschiedenis waardevol geachte materiele kenmerken van die cultuur uit het verleden, zoals monumenten, archeologische vondsten, verzamelingen, archieven en beschermde stads- en dorpsgezichten, maar ook op kunstwerken. Er bestaan lijsten op het niveau van gewest, natie, Europa (Europees erfgoed) en de VN cultuurerfgoed.
Onderscheiden worden onroerend en roerend erfgoed.
- • Het grondgebonden of onroerend erfgoed of monumenten,
zoals cultuurhistorisch belangrijke landschappen en landschapselementen zoals de Nationale Landschappen en Regionale Landschappen, droogmakerijen, en kanalen,• Industrieel erfgoed,
zoals, bruggen, ijzergieterijen, koeltorens, steenfabrieken, wind- en watermolens, zuivelfabrieken,
• Militaire/ bouwwerken en verdedigingswerken,
zoals vestingwerken, kazematten en bastions, (overig) bouwkundig erfgoed zoals kastelen, kerkgebouwen, belforten, begijnhoven, soms bewaard in openluchtmusea. voorbeeld in Suriname binnen de historische binnenstad van Paramaribo zijn Fort Zeelandia en de Sint Petrus en Paulus Basiliek.
• Het niet-grondgebonden of roerend erfgoed,
zoals boeken, klederdrachten en kunstwerken zoals schilderijen, bewaard in bijvoorbeeld musea, streekmusea, bibliotheken, archieven, religieuze centra en verzamelingen van heemkundige kringen of erfgoedverenigingen. - Mobiel Erfgoed en infrastructuur
- alle voertuigen die bewaard en beheerd worden vanwege hun erfgoed waarde. Bijvoorbeeld de koetsen collectie in Fort Nieuw Amsterdam. (staat niet op de werelderfgoed lijst )Onder infrastructuur valt het uitgebreide stelsel van land -en waterwege, dijken en spoorlijnen. bijvoorbeeld de Afobaka Dam in Brokopondo ( staat nog niet op de werelderfgoed lijst)
Het materieel werelderfgoed bestaat na de 44 ste sessie in 2021 uit 1154 werelderfgoederen verspreid over 167 landen. Hiervan zijn 897 cultuurerfgoederen (C), 218 natuurerfgoederen (N) en 39 gemengde erfgoederen, die een combinatie van beide zijn (C/N). Er staan 52 werelderfgoederen op de lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat ze als werelderfgoed gevaar lopen om in hun waarde aangetast te worden door bijvoorbeeld bebouwing, ontbossing, illegale activiteiten of oorlog.
Naast de onroerende werelderfgoederen heeft de UNESCO ook documenten en archieven aangemerkt als cultuurerfgoed. Deze staan op de werelderfgoedlijst voor documenten.